Изберете страница

Откријте дали е OCD, типот и сериозноста

OCD Статистика

2%

од светското население живее со OCD

Веројатност другите членови на семејството да имаат состојба со семејна историја на состојбата -

1 на 4 (25%)

Коморбидитет

75.8% веројатност за појава на други нарушувања на анксиозност, вклучувајќи:

  • панично растројство,
  • фобии,
  • ПТСР
  • Социјална анксиозност / ЕЦД
  • Генерализирана анксиозност / ГАД
  • Напади на паника / анксиозност

Проценето

156,000,000 луѓе ширум светот

OCD

влијае на сите раси, етникуми

OCD

е подеднакво распоредена помеѓу мажите и жените

САД статистика

1 во 40

возрасните страдаат од OCD

1 во 100

децата страдаат од OCD

Статистика на OCDTest.com

50,000 +
направени тестови
Доверена од
45,000 + луѓе
Од сите страни на
светот

Како колеги кои страдаат од опсесивно-компулсивно нарушување повеќе од една деценија, се надевам дека оваа веб-страница ве поддржува со стекнување надеж, јасност и разбирање за тоа како да се стави крај на циклусот на OCD.

Бредли Вилсон
Основач на OCDTest.com

Што е опсесивно компулсивно нарушување?

Опсесивно-компулсивно нарушување (OCD) е анксиозно растројство составено од два дела: Опсесии и принуди. OCD е хронична, генетска состојба која предизвикува значителна вознемиреност кога не е правилно дијагностицирана и третирана. OCD може сериозно да влијае на поединецот ментално, емоционално и социјално.

Симптомите на OCD вклучуваат опсесии, за кои се знае дека се несакани наметливи мисли кои се доживуваат како повторливи мисли, слики или импулси кои се негативни и предизвикуваат вознемиреност и непријатност.

Видови тестови за OCD

Нашиот тест за под -тип OCD е најсеопфатниот тест за тип OCD на Интернет. Нашата цел беше да создадеме тест што јасно ќе покаже кои типови на OCD се присутни и во кој степен се присутни. Овој тест се состои од 4 прашања по индивидуален тест, вкупно 152 прашања за овој подтип тест.

Тест и самооценување на опсесивно-компулсивно нарушување (OCD)

Нашата веб -страница нуди повеќе опции за тестови за OCD, вклучително и тест за сериозност на OCD, тест за напади на мисли за OCD, типови тестови за OCD и индивидуални подтипови на OCD тестови. Тестот за сериозност на OCD е дизајниран да ја процени сериозноста и видот на симптомите на OCD кај пациенти со OCD. Пред да започнете со тестот, прочитајте ги следните дефиниции и примери за „Опсесии“ и „Принуди“. Земете го тестот за сериозност на OCD.

Дополнително, ние исто така нудиме тест за под -тип OCD, кој ќе ви помогне да идентификувате од каков тип на OCD може да страдате. Овој тест има вкупно 38 подтипови на OCD. Земете тест за типови OCD.

Опсесии

Опсесиите се повторливи, несакани, нападни мисли, слики или импулси кои се негативни и предизвикуваат вознемиреност и непријатност. Опсесивните теми за лица со OCD можат да дојдат во многу форми; бактерии, ред, симетрија, страв од повредување, насилни мисли и слики, сексуални стравови, религиозни и морални. Во сите случаи, овие мисли создаваат страв кај поединец со OCD, бидејќи тие се спротивни на нивниот идентитет и касти сомнеж и несигурност во нивните животи.

Принуди

Со цел да се ослободат непријатните чувства на вознемиреност, страв, срам и/или одвратност од опсесија, се изведува акција или однесување за да се намали или отстрани вознемиреноста. Ова се нарекува Принуда. Принудите, или секој чин за избегнување или минимизирање на вознемиреност или вина, може да дојде и во многу форми; чистење, миење, проверка, броење, тикови или било каков ментален чин што се повторува или ментално проверува за да се утврди дали некој направил или е способен да изврши некоја од опсесивните мисли.

Колку е вообичаен циклусот OCD и OCD?

Една студија на Светската здравствена организација утврди дека OCD е меѓу десетте водечки болести, кои се поврзани со високо ниво на психосоцијално оштетување. OCD стана четвртото најчесто психијатриско нарушување и 10 -та водечка причина за попреченост низ целиот свет. Само во Соединетите држави има над три милиони лица кои страдаат од OCD (International OCD Foundation, 2018).
Прочитајте повеќе за дефиницијата за OCD.
Циклусот OCD е кружен по природа, се префрла од наметлива мисла (опсесии), предизвикува страв, сомнеж или вознемиреност, предизвикувајќи потреба од принудна акција за да се најде ослободување од стравот и вознемиреноста што ги создава опсесијата, што повторно ја поттикнува првобитната опсесија. Цикличниот проблем е создаден затоа што намалувањето на непријатност и вознемиреност при извршување на принудата е само привремено додека опсесијата не се доживее уште еднаш.
Покрај тоа, ослободувањето од вознемиреност служи само за зајакнување и зајакнување на првобитната опсесија. Затоа, првобитниот чин или однесување што првично го намали вознемиреноста се повторува уште еднаш за дополнително да се ослободи од непријатноста и се ритуализира во принуда. За возврат, секоја принуда ја зајакнува опсесијата, што доведува до понатамошно воведување на принудата. Како резултат на тоа, започнува маѓепсаниот круг на OCD.

Од блогот